Hem

Lägenheten

Var ligger
Arles?

Om Arles

Omgivningar

Bad

Golf

Fåglar

Lär franska

Priser

Ledigt?/Bokning

Arles

Staden Arles började som grekisk koloni kring 800 f Kr. Redan kring 500 f Kr upprättade kelterna en stad, Ar Laith. Den blev en viktig stad när Julius Cesar gav området till veteraner från den 6:e legionen i den romerska armén. Under den tidiga kristenheten var den ett viktigt centrum för kyrkan. Under tidig medeltid blev staden plundrad vid flera invasioner, och återuppbyggdes under 11- och 1200-talet.

I ”senare tid” förknippas Arles ofta med van Gogh, som tillbringade drygt ett år i Arles, från februari 1888 till mars 1890. Trots den korta tiden var det en oerhört produktiv period i hans liv, och det finns en stor mängd tavlor målade i Arles och dess omgivningar. Precis som många konstnärer både före och efter van Gogh fascinerades han av det provensalska ljuset.

Solinstrålning Frankrike

Klimatet är ett typiskt Medelhavsklimat. I Arles har man mer än 300 soldagar per år. Kartan visar solinstrålningens "styrka" för olika delar av Frankrike, där rött är varmast. Arles och grannstaden Nimes har den högsta årsmedeltemperaturen av alla franska orter.

Tabell väderdata Arles

Tabellerna, som visar medelvärden över de sista 30 åren, visar Arles överst och Stockholm därunder. För varje månad visas
* Medelvärde av dygnets lägsta temperatur
* Medelvärde av dygnets högsta temperatur
* Regnmängd i mm under resp månad
* Antal dagar med regn

Tabell väderdata Stockholm

Några sevärdheter i Arles:

Amfiteatern, byggd kring år 90 e Kr. Ingår i UNESCOs världsarvslista. Byggd för 20 000 besökare. Används i dag för tjurfäktning, både den spanska varianten där tjuren dödas och den provensalska varianten där tjuren överlever.

Romerska teatern, byggd under första århundradet f Kr. Ingår i UNESCOs världsarvslista Byggd för 10 000 besökare. Här förekommer mycket musikuppträdanden under sommaren.

S:t Trophimes Katedral. Byggd under 11- till 1300-talet med berömd romansk fasad.

S:t Trophimes kloster, ett av de mest kända i södra Frankrike.

Kejsar Konstantins bad, byggt på 300-talet, och det som återstår av ett palats som kejsar Konstantin byggde.

Musee Reattu, är inhyst i det medeltida högkvarteret för de franska Tempelherreorden. Har bl.a ett större antal verk av Picasso, som han donerade hit.

Van Gogh vistades drygt ett år i Arles, mot slutet av vistelsen som patient på ett sjukhus, Espace van Gogh. Det finns mycket att läsa om van Gogh på nätet.

I Arles håller man marknad varje onsdag och lördag. Marknaden är en av de största i Provence. Lördagsmarknaden, som är den större, är över två kilometer lång, och här säljer man ”allt”. Frukt, grönsaker, levande djur, kläder, blommor, kryddor…
Staden har en sajt med aktuell information om "vad som är på gång"